Terug
  • Jonnie en Thérèse Boer, De Librije

  • Ontdek Zwolle

Jonnie en Thérèse Boer, De Librije

No. 38 / The Worlds 50 Best, *** Michelin

Jonnie en Thérèse Boer hebben met De Librije in een voormalige gevangenis een fantastische feelgood-omgeving gecreëerd.

Historie
Op zijn 23e werd hij er chef-kok. Kort daarna kwam Thérèse als sommelière in het restaurant werken. De vonk tussen hen moet snel zijn overgeslagen. Tot de dag van vandaag vormen ze een uniek, geweldig team. Om het even waar en hoe, Jonnie en Thérèse worden altijd in één adem genoemd.
In 1993 kochten ze samen het restaurant dat aan een schilderachtige gracht in Zwolle ligt. In 2008 namen ze een dappere stap en openden ze in een liefdevol gerenoveerde vrouwengevangenis Librije’s Hotel. In het hotel opende het tweede restaurant, Librije’s Zusje, dat korte tijd daarna met twee Michelinsterren werd onderscheiden. De Librije zelf had al sinds lange tijd drie sterren. Twee restaurants met dit prestige en beide met de typische Boer-touch zijn te veel voor een kleine stad. En dus verhuisde het Zusje naar het Amsterdamse luxehotel Waldorf Astoria, waar Jonnie en Thérèse het culinaire advies verzorgen.

Verbonden met de natuur
De “oude” Librije werd gesloten en bevindt zich nu in het ruime atrium van het hotel, onder een imposant glazen dak. Je zit er met uitzicht op de hemel en beleeft zon, nacht, wolken, regen en sneeuw van zeer dichtbij. De verbondenheid van de chef met de natuur is ondertussen in vele hoedanigheden te vinden. Er staan kiemende groenten, met in het midden een glas met kikkervisjes – zodat de gasten hun ontwikkeling kunnen zien – zegt Boer, maar ze zien eigenlijk het kind dat in hem naar boven komt. In het midden van het restaurant staat een boom die hij in zijn nabijgelegen woonplaats Giethoorn heeft uitgegraven. Ook de oude, legendarische Chef’s table heeft een plekje gevonden in het nieuwe restaurant. Alles bij elkaar genomen kan men hier zeer ontspannen genieten van grote culinaire kunsten in een ongedwongen sfeer.

www.librije.com


#librije